Gyakran ismételt kérdések

Kedves vásárolni szándékozó!

A vásárlási folyamat, és a vásárlással kapcsolatos tudnivalók az információk menüpontban megtalálhatók, itt csak néhány dolgot szeretné kiemelni.

Megrendelés leadása

A megrendelés és a kosár nyomtatása nem ugyanazt jelenti, tehát csak a megrendelem gomb megnyomása után jut el az áruházhoz a rendelés. A kosár kinyomtatása a vevő számára egy emlékeztető.

A megrendelés leadása után az áruház automatikusan küldi a rendelés visszaigazolását. Vannak olyan levelezők, melyekről kiderült, nem nagyon szeretik az áruházból érkező leveleket. A hotmail és a yahoo is ezek közé tartozik. Vagy odaér a levél, vagy nem. A tapasztalat szerint, egyes esetekben, ha a vevő regisztrál, feliratkozik hírlevélre, majd vásárol, a vásárlás visszaigazolása már soknak bizonyul, és a levelező ez utóbbi levelet vagy spambe teszi, vagy nem is kézbesíti. Ezek az esetek ritkán, de előfordulnak. Ezért kérem, hogy ha rendeltél, és semmilyen visszajelzést nem kaptál, írj az áruház címére egy mailt. (fonalbolt kukac fonalbolt pont com, a kereskedő adatai között is megtalálható)

Kérek mindenkit, akkor rendeljen, amikor ki is tudja fizetni a rendelést. Az utóbbi hónapokban kezd egyre gyakoribbá válni, hogy a vevők 2-3 hét múlva utalnak. 

Ha valaki attól fél, egy termék el fog fogyni, és később már nem tudja megvásárolni, de a rendelés napján nem tud fizetni, akkor meg tudjuk beszélni, meddig tartsam a terméket, de ezt az egyeztetést a vevőnek kell kezdeményeznie.

A nem utalás sokszor azt jelenti, a vevő meggondolta magát, és úgy gondolja, ez az áruház számára is világosan kiderül abból, hogy nem utal. A vevő a vásárlástól elállhat, de annak az a módja, hogy minimum egy emailben ezt jelzi a webáruháznak. A megerősítő levélben ennek megkönnyítésére pdf-ben formanyomtatványt is kap minden vásárló.

Megrendelés megerősítése

Arról, hogy a rendelést meg kell erősíteni, a vásárlási folyamat során, a kosár oldal tetején is található információ.

A megrendelések megerősítése fontos, anélkül nem küld csomagot az áruház. Kivételt képeznek a kártyás fizetések, amikor nem kell megerősíteni a rendelést, hiszen azt már kifizették.

Email címek

Az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vevő elgépeli az email címét, és ezért nem kapja meg a leveleket. Mivel a rendszer automatikusan küldi a vevő által megadott email címre a visszaigazolást, ha rossz email címet adott meg, az áruház kezelője nem tudja neki ezt az értesítést a jó email címre elküldeni. Nem tudja, mert nincs rá módja, ezt az automata rendszer tudja csak, és csak egyszer küldi ki. Az áruház kezelője egy értesítést kap a vásárlásról, illetve az adminisztrációs felületen ki tud nyomtatni egy rendelést, ezt tudja elküldeni a vevőnek. 

Az email címeket ellenőrzi a rendszer, de itt csak a nyilvánvalóan rossz címeket szűri ki. Pl. olyan szolgáltatónevet ad meg valaki, ami nem létezik. 

Probléma szokott lenni, hogy az email cím végét írják el. (pl. hu vagy com). Van olyan szolgáltatónév, ahol mindkettő létezik.

A rossz email címre küldött levelek visszapattannak a címzett szerveréről, ezért erről értesül az áruház kezelője.

Az áruház kezelője megpróbálja kinyomozni a jó email címet, van, amikor ez egyszerű, mert látni, egy nyilvánvaló elírás történt, de van, amikor ehhez telefonon kell felvenni a kapcsolatot a vevővel.

Kommunikáció a vásárlással kapcsolatban

Az áruház kiküldi a rendelés megérkezéséről a levelet, és várjuk, a vevő kattintson a linkre, hogy igen, én rendeltem, pont ezeket szeretném. Ha ez a kattintás megtörténik, akkor kezdődik a rendelés feldolgozása.

Ez azt jelenti, a raktáron levő termék előkészítése, a rendelendő termék megrendelése a megfelelő nagykereskedésben. A nagykereskedések nem adnak hozzáférést a raktárkészletükhöz, ezért a megrendelésünk leadása után derül ki, hogy esetleg egy termék nincs raktáron (van, amikor Magyarországon, de néha előfordul, hogy a gyártónál egyáltalán). Ilyenkor szükség van arra, hogy a vevővel megbeszéljük a helyzetet. Mikor lesz a termék, esetleg milyen helyettesítő terméket tudunk ajánlani, mi az, amit azonnal be lehet szerezni.

Ez emailben történik, így kevesebb félreértés lehet, és gyakran képet is kell küldeni, de linket majdnem mindig.

Ezért kérem a vevőket, hogy a vásárlás után egy-két hétre ne távolodjanak el a levelezőjüktől, mert a távolból nem tudni, most azért nem válaszol, mert elutazott, vagy azért, mert nem érdekli az egész, vagy azért, mert meggondolta magát, esetleg nem is ő rendelt. Gyakran a rendelés beérkezése után 5 percen belül küldött levélre sem jön reakció 1-2 hétig.

Ameddig nem tisztáztuk a kérdéseket, nem rendeljük meg a termékeket. (Gyakran kiderül, nem is azt, nem is annyi darabot akart beírni a vevő, csak úgy volt vele, majd később megírja.)

 

Csomag kiküldése

Meg lehet írni, mikor küldjük a csomagot, még indokolni sem kell. Ha 2-3 nappal később küldjük, a vevő is át tudja venni, és nekünk sem kell naponta írni, hogy menjen a csomagért. A csomagátvevőhelyek rövid ideig tárolják a beérkező csomagokat, ha ebben a rövid időben nem sikerül átvenni, lehetőség van hosszabbítást kérni. Ehhez a vevő közreműködése szükséges, címzettként tud intézkedni.

Az áruházban ki lehet választani, melyik átvevőhelyre menjen a csomag. Érdemes olyan helyet választani, aminek nyitvatartási idejében oda tud menni a vevő.

Packeta Z-box

A Packeta, régebben Csomagküldő boltokban tart fenn átvevőhelyeket, de egyre több Z-Box is telepítésre kerül.

A Z-Boxban levő küldeményt nem a megszokott módon (sms-ben a nyitókód) lehet átvenni. Olvasd el a tudnivalókat itt, https://www.packeta.hu/zbox.

A lényeg, hogy egy alkalmazást kell a telefonra telepíteni, és annak segítségével lehet a csomagot tartalmazó dobozt kinyitni. Kártyás fizetés sem az átvevőboxon keresztül történik, hanem az interneten. Az utánvétet célszerű még otthonról kártyával fizetni, a megadott linken keresztül.

Amennyiben nem tudod, nem akarod az applikációt használni, kérlek, ne Z-box-ba kérd a csomagod, mert ha nem veszed át, akkor visszaküldik a depóba, ahová nekünk érte kell menni, és utána tudjuk ismételten elküldeni a csomagot, az újabb szállítási díj kifizetése után.

Termékek keresése

Az áruházban működik kereső, azonban ez nem olyan, mint amikor a Google-ba beírunk valamit, hogy kitalálja, mire gondoltunk.

Itt csak bizonyos helyeken keresi a beírt szavakat. A túl pontos keresési feltétel a legtöbb esetben azt eredményezi, nincs ilyen termék választ kap az érdeklődő. Ekkor már kattint is el, hiszen itt sincs, amit keres. Gyakran olyan terméknél van ilyen, amiből 100-féle van az áruházban, és még különféle csomagokban is kapható, sőt, külön kategóriája van.

Ha egy hasonló terméket talál a kereső, érdemes rákattintani, és megnézni. A termék fölött látható a termék elérési útja, ez az a sor, ami egy kis ház képével kezdődik. Itt bármelyik linkre kattintva több terméket találunk, ugyanis az adott termék kategóriájához jutunk el. Pl. egyfajta Prym tuniszi horgolótűt megtaláltunk, akkor a Prym tuniszi tűk feliratra kattintva láthatóvá válik, többféle méretű, anyagú tű kapható. Eggyel feljebb pedig a kötés-horgoláshoz való termékeket találjuk.

Amit ne írj a keresőbe:

  • a termék gyári cikkszáma
  • fonal LOT száma/Party kódja
  • A fonal címkéjén található összes név egy keresés során

A gyári cikkszámot fonalaknál nem tünteti fel az áruház. Prym termékeknél a könnyebb azonosíthatóság miatt egyes termékféléknél a termékleírásban szerepel, de itt nem keresi a kereső.

Fonalakat lot/party alapján nem tudunk vásárolni. Az egy egyedi azonosító, ami változik festésről-festésre.

A fonalak címkéjén a gyártó, és a fonal neve az, ami fontos. Sajnos a gyártók még saját gyártmányaik tekintetében sem mindig következetesek, és hol így, hol úgy tüntetik fel a fonalak nevét. A Schachenmayr fonalaknál van gond, ahol marketing szempontból fonalcsaládokat hoztak létre, és ezek a nevek felkerültek a címkére. Van, ahol a gyártó neve alatt közvetlenül, máshol a fonal neve alá került. Van, ahol a család neve nagyobb betű, mint a fonal neve, így sokszor a vevők azt gondolják, mind az 5-6 szót be kell írni ahhoz, hogy megtaláljanak egy fonalat.

Ez a Catania és a Bravo fonalaknál jelenti a legnagyobb problémát. A Bravo Baby nevű fonal ráadásul ma már több vastagságban kapható, a nevében levő szám jelenti azt, egy gombolyagban hány méter fonal van. A Bravo  Baby fonal a Baby Smiles családba tartozik. A fonal neve a Bravo Baby 185 például. A Baby Smiles beírása nem hoz eredményt, de az nem is egy fonal neve, az egy összefoglaló név, a babák számára gyártott összes fonalat jelenti.

Ha Catania fonalat keresel

A Catania fonalnál elegendő a Catania, illetve a különböző variációknál pluszban a Fine, Grande, Glamour szó. A Catania fonal neve továbbra is Catania, a címkén kis betűvel olvasható Originals szintén egy családot jelent. Catania nevű fonalat egyedül a MEZ gyárt, ha Catania fonalat találsz, akkor annak a címkéjén ott lesz az originals felirat is, ahogy a Schachenmayr márkanév is. Arra viszont tényleg figyelni kell, hogy Catania, mert van más gyártó, ami túlzottan hasonló nevet adott a megjelenésében hasonló fonalának. A Catania fonal 2019-ben már 30 éves volt, a másik gyártó néhány éve lépett piacra a hasonló nevű termékkel. (első 3 betű megegyezik)

Ha erről a fonalról van szó, megjegyezném, érdemes mindig megnézni, egy fonal hány grammos gombolyagban kapható. A Catania fonalak 50 grammos gombolyagban kaphatók, nincsenek tíz-húsz-huszonöt grammos változatok. Ha erre nem figyelünk, csak az árat nézzük, akkor fals eredményt kapunk, hiszen nem az azonos tulajdonságú termékeket hasonlítjuk össze.

 

Gyakran ismételt kérdések

 

Nem kérdés, de nagyon fontos!

Kérem, a regisztrációkor, hírlevélre feliratkozáskor mellőzzük a freemail és citromail címeket!

 

Az áruház rendelés után AUTOMATIKUSAN, AZONNAL küld egy levelet. Ebben van a megerősítést kérő link. Amennyiben ez a levél nem érkezik meg egy napon belül, az áruházi kapcsolattartó címre, vagy az áruházból közvetlenül a form segítségével kérem ezt jelezni, egy olyan email cím megadásával, amely fogad leveleket.

 

Rendelés után kérem figyelni az email fiókot, mert a rendeléssel kapcsolatban lehet megbeszélni való, illetve én várom a megerősítést. Amennyiben nem érkezik meg 2 napon belül, írok egy külön levelet miatta. Az áruházban a véletlen rendelések elkerülése miatt van ez a rendszer. Kizárólag megerősített rendelésekkel foglalkozunk.

 


 

Van személyes átvétel?

Igen, van, személyes átvételre a Bp. XIV. Gizella út 29. szám alatt van lehetőség, előre egyeztetett időben. A címen nincs bolt, vagy 24 órás ügyelet.

 

Hol van a boltjuk?

Bolt nincs, az interneten található a webáruház. Személyes átvétel van.

 

Melyik városban lehet átvenni személyesen a termékeket?

Budapesten.

Mit jelent az, hogy nincs bolt? Most akkor lehet itt egyáltalán vásárolni?

Az áruháznak meg kell adnia egy címet, ahol elérhető. Ezen a címen viszont nem üzemel semmilyen bolt, nem lehet bemenni, válogatni. Személyes átvétel ezen a címen van, a megrendelt árut át lehet venni, de helyszínen nem lehet vásárolni.

A webáruházban lehet megrendelni a termékeket, amiket elsősorban postai úton kap meg a vevő, de lehetőség van arra is, hogy valaki személyesen, a megadott címen átvegye a rendelését.

 

Fizethetek kártyával?

Igen, lehet bankkártyával fizetni az áruházban, ehhez a Pay-Pal rendszerét használjuk.  A rendszer működésére nincsen ráhatásunk, a megadott adatokat nem látjuk, a fizetés tényéről értesülünk. A kártyás fizetés csak a webáruházban működik, személyes átvételkor nincs lehetőség kártya használatára.

Személyesen venném át a csomagot, fizethetek átvételkor kártyával?

Személyes átvételkor nem, a címen nem üzemel bolt, nincs lehetőség a kártyás fizetésre.

Személyesen szeretném átvenni a csomagot, és amikor a futár hozza, akkor akarok fizetni. Ilyet nem találok.

A személyes átvétel azt jelenti áruházunkban, hogy a vevő személyesen eljön a fentebb is jelzett címre, és ott átveszi a csomagját. Ekkor nincs szállítással kapcsolatos költség.

Ha a személyes átvételen azt érti, hogy a futár kiviszi a lakására a rendelést, akkor nem személyes átvételről beszélünk, azt utánvétes szállítási módnak nevezzük, és a fizetési mód utánvét. Ebben az esetben a szállításért fizetni kell. 

 

Milyen fonalak kaphatók?

Többségében Red Heart, Schachenmayr, Alize márkanevű fonalak. Néhány más gyártó fonala is előfordul.

 

Van ebben az áruházban gyapjúfonal?

Igen, kaphatók gyapjú illetve gyapjú és egyéb szál keverékéből készült fonalak. Az egyszerűbb megtalálás érdekében a menüben található egy Gyapjútartalmú fonalak kategória is.

 

A rendelhető fonalcsomagoknál látható fonalból nekem csak 1 darabra van szükségem, hogyan rendeljem meg?

A fonalak nagyobb részét rendelés alapján szerezzük be. A fonalak fajtáit tekintve is hatalmas a gyártók választéka, a színekről nem is beszélve. A gyári csomagolás általában 0,5 vagy 1 kg. A rendelhető fonalakat a gyári kiszerelésben lehet megrendelni, nincs lehetőség 1 db 50 vagy 100 grammos gombolyag kérésére. 

 

A rendelhető fonalcsomagot választottam, de nekem nem egy színből kellene, hanem 3-4 szín legyen a fél kg-os csomagban. Hol tudom kiválasztani a színeket?

A rendelhető csomagoknál egy csomag egy adott fonal azonos színét jelenti. 

Ha színenként 1-2 gombolyagra van szükség, az adott fonalnál a megfelelő színt megkeresve lehet kosárba dobni. A legtöbb fonal rendelésre, fél kg-os csomagban kapható, ezeknél nem lehetséges darabonként vásárolni.

 

Többet vásárolnék, nagyker áron kérem!

Erre nincsen lehetőség. Kiskereskedelmet folytat webáruházunk.

 

Mennyi idő alatt érkezik meg a csomag?

A csomag érkezése függ attól, milyen fizetési módot választ a vevő. Előre utalás esetén, a pénz beérkezése után indul a csomag. Ha a termék van raktáron, és a pénz megérkezik, 1-3 munkanapon belül indul a csomag. A csomag a feladást követő 1-2 munkanapon belül megérkezik. 

A csomagautomatás kézbesítéskor nem reggel, hanem napközben kerül be a csomag a terminálba.

Utánvétes csomag csak megerősítés után indul, amennyiben raktáron levő termékről van szó, a rendelést követő 1-2 napon belül, munkanapon. Érkezése házhozszállítás esetén szintén 1-2 munkanappal a feladást követően.

Mikor vehetem át a csomagomat az átvevőhelyen?

A csomagküldő.hu-n keresztül küldött csomagok az átvevőhelyre néhány munkanapon belül érkeznek meg. A cég depójába érkezés után 1-2 munkanap a szállítási idő. Az átvétel ideje függ attól is, mikor van nyitva az adott átvevőhely. Ezért is érdemes vásárláskor megnézni, hogy a kiválasztott átvevőhely néhány napon belül szabadság vagy más ok miatt zárva lesz-e, illetve azt is, mikor van nyitva. Egyes átvevőhelyek csak munkaidőben, mások 17 vagy 18 óra után is nitva vannak. 

Az átvétel idejéről, módjáról a csomagküldő.hu sms-ben küld értesítést.

Melyik a leggyorsabb szállítási mód?

A leggyorsabb szállítási mód a házhoz kézbesítés futárszolgálattal, illetve a GLS csomagpontra történő kézbesítés. 

Rendeltem, és semmilyen választ nem kaptam.

Ha ez történt, akkor nagy valószínűséggel vagy a megadott email cím volt hibás, vagy a levelet a címzett levelezőszervere spamnak nyilvánította, esetleg nyom nélkül törölte. Az áruház automatikusan küld emailt a rendelésről, ezt követően pedig az áruház üzemeltetője a további tudnivalókat. Ha semmilyen levél nem érkezett, a spam mappában sem látni, kérem jelezni a fonalbolt @ fonalbolt pont com email címre küldve levelet.

 

Kinyomtattam a kosár tartalmát, de nem kaptam visszajelzést a rendelésről.

A kosárba tett termékek még nem jelentenek megrendelést. Megrendelés akkor lesz, ha a megrendelési folyamaton végighaladva megrendelésre kerülnek a termékek. A kosár kinyomtatása csak egy emlékeztető a vásárló számára, de nem jelent megrendelést.

 

Nem találok egyetlen fonalat sem, hiába írom be pontosan a gyártó és a fonal nevét.

Az áruházban a fonalak többféle csoportosításban is megtalálhatók a bal oldali menüpontok alatt. A menüpontok nevére kattintva, azok lenyílnak, és megmutatják a kategória tartalmát. Az Alize, Red Heart és Schachenmayr kategória alatt sok fonal van. A termékneveknél nem a gyártó - fonalnév sémát követi az áruház, ezért a kereső ilyen keresés beírásakor nem ad találatot. 

 

A keresőt hogyan lehet használni?

A kevesebb néha több. Ezt érdemes figyelembe venni a kereső használatakor. A nagyon pontos megnevezés beírása gyakran nem hoz eredményt, mert nem pontosan az a termék neve, mint amit beírtak. Pl: "nagyon vastag kék színű fonal 20 dekás 1500 Ft-ért" keresés nem hoz eredményt.

Figyelni kell a betű szerinti pontos beírásra. A fonalak fantázianevét is csak akkor találja meg a kereső, ha helyesen van beírva.

Rokon értelmű szavakkal is érdemes próbálkozni, mert lehet, hogy az áruházban egy termék másképp van elnevezve, mint amilyen szóra az érdeklődő rákeres. Pl. A makramézáshoz használt pamutzsinór viaszolt szál néven szerepel az áruházban, ezt nevezik viaszos zsinórnak, zsinegnek, és biztos van még más neve is.

 

Melyik szám a fonal színe a fonalon levő szalagon?

A fonal színe a color/colour/farbe szó alatt található. 

 

A sok szám közül melyiket írjam be, ha egy fonalat keresek?

Az Art. után levő sok számjegy a cikkszámot jelenti, ezt nem kell tudni a vásárláshoz. A fonalakat fantázianevük alapján azonosítjuk a boltban, nem a gyári cikkszámuk alapján.

A color vagyis a színkód hasznos, azoknál a fonalaknál mindenképpen alkalmazom az áruházban, melyeknél sok árnyalat kapható. Ha egy fonalból csak néhány színt gyártanak, a szín megnevezése egyértelmű, mert csak egy piros, kék vagy zöld van.

Egyéb esetekben érdemes a színkódot is figyelni, mert nem egyértelmű a krémszín, a drapp, barna, kék, stb. megnevezés.

A LOT vagy PARTY kód az tudatja, mely festéből származik a fonal. Ez akkor fontos, ha kevésnek bizonyult a fonal, és még szeretnénk belőle venni. A LOT számot felesleges beírni, mert így egyetlen fonalat sem fog a kereső találatként jelezni.

 

Elfogyott a fonalam, és pontosan ugyanolyat akarok venni, mint ami nekem van. Csak akkor vásárolok, ha ugyanaz a LOT száma.

Sajnos ilyen kéréseknek csak nagyon ritkán tudok eleget tenni. A fonalakat meghatározott terv szerint készítik, majd a raktározás és a kereskedőkhöz való kiszállítás következik. Amikor a gyári raktárban elfogy egy bizonyos LOT számú fonal, már nem lehet ebből többet beszerezni. 

Az lehetséges, hogy a boltokban találunk a keresett festőpartiba tartozó fonalat, de új rendelésnél már másik festésből származó fonalat kapunk.

LOT számra vonatkozó igényeket nem tudok figyelembe venni, rendelést a gyártó felé LOT szám megadásával nem lehet leadni. Ha a fonal gyorsan fogy, célszerű mielőbb vásárolni belőle, mert ekkor még van remény az azonos festésszámra, de évekkel később már biztosan nincs.

 

Elfogyott a fonalam, ugyanazt a színt kértem, mégis másmilyen lett. A színkódja ugyanaz, de a két fonal eltérő. 

A fonalak festése során sok körülmény befolyásolja a fonal színét. Például a festendő alapanyag minősége. Gyakran előfordul, hogy egy fonal, ha eltérő festésből származik, eltérő árnyalat. Ez az eltérés lehet, hogy szinte észrevehetetlen, de nagyon jól látható is lehet. A festések közötti színeltérés miatt ajánlja minden fonalgyár, hogy a projekthez egyszerre vegyük meg a fonalat. Sokkal jobb, ha marad egy gombolyag, mintha az utolsó 8 cm-re nem jut.

 

Pontosan tudom a fonal gyári cikkszámát és színkódját, de nem találom. Egyszer már láttam itt azt a fonalat, de amikor pontosan rákeresek, nincs itt.

Az áruházban a fonalaknál nem használjuk a gyári cikkszámot.  A fonalakat gyári fantázianevükkel lehet megtalálni az áruházban. A színkódok is a gyári kódok. Sok fonalnál 3-6 nulla is lehet a színkód elején, ezeket a nullákat a legtöbb fonal esetében nem használjuk. 

 

Pontosan begépelem a gyártót, a fonal nevét, színkódját, és nincs találat. Honnan tudom, milyen fonal van itt, ha semmit sem mutat a kereső?

A kereséshez elegendő a fonal fantázianevét beírni, ha van találat, akkor a találatok között már könnyebb megtalálni a keresett színt. 

Az áruházban a termékek kategóriákban vannak elhelyezve. Egy-egy termék több kategóriában is szerepel, a könnyebb megtalálhatóság miatt. A gyártó neve alatt a forgalmazott fonalak neve lenyílva válik láthatóvá. Ezen kívül fonalvatagság, összetétel szerinti, és felhasználás szerinti kategóriák is vannak.

Az áruházban elsősorban a MEZ által forgalmazott Red Heart és Schachenmayr, valamint Alize fonalak fonalak kaphatók. 

 

Árulnak pólófonalat?

Az áruházban pólófonal nem kapható.

Nem vagyok biztos benne, hogy vásárolni szeretnék. A rendelést leadom, és majd meggondolom, hogy kifizetem-e. Ha nem fizetek, egyértelmű, hogy meggondoltam magam, nem?

Ez nem ennyire egyszerű dolog. Ha csak arra koncentrálunk, hogy a vevő meggondolja magát, akkor azt tudni kell, hogy amellett, hogy erre a vevőnek joga van, erről a döntéséről értesítenie kell a webáruházat. A rendelés leadásakor automatikusan érkezik egy levél az áruháztól, melyben többek között egy elállási nyilatkozat is található. Ezt kitöltve és visszaküldve már az áruháznak egy egyértelmű lesz, hogy a vásárlás nem jött létre. Ha a vevő emailben jelzi, mégsem kíván vásárolni, akkor is automatikusan töröljük a rendelést, és nem keressük a vevőt.

Az, hogy valaki nem fizet 1-2 vagy akár több napig, nem jelenti azt, hogy elállt a vásárlástól. A technika ördöge is közbeszólhat, vagyis előfordul, hogy nem kap meg egy-egy levelet, illetve a kapott levél nem olyan mappába érkezik, amit rendszeresen átnéz, vagy esetleg a levelet reklámnak gondolva törli azt. Ezeket mi, az áruházban dolgozók nem tudhatjuk. Ezért kérdezünk rá, ha valaki nem utal, nem ír, nem telefonál. Nem szeretnénk, ha valaki azért nem jutna hozzá a várva várt csomaghoz, mert egy levél nem érkezett meg, vagy nem olvasta el a vevő.