Makramé

Makramé

 

Ebben a kategóriában sokféle szálat, díszt, kiegészítőt találsz, ami makramézásra alkalmas.

A viaszolt szálakból apróbb tárgyakat készítünk, ezekhez méretében illő gyöngyöket, közteseket, kapcsokat kínálok.

Ha nagyobb makramé dolgot tervezel, például ágyterítő, függöny, ajtófüggöny, párna, valamilyen ruhadarab, akkor vastagabb fonalra lesz szükséged.

Függönyre, falidíszre a vastag pamut vagy műszálas zsinegek alkalmasak, míg a ruhadarabokra, párnára, ágyterítőre kötőfonalat ajánlok. 

A makramé technika sok fonalat igényel, a csomózástól függően a kész darab 2-7-szerese szükséges egy-egy szálhoz.

A fonal beszerzése előtt javaslom kiszámolni, nagyjából mekkora mennyiségre van szükség. Ehhez a tervezett darab méreteire van szükség, és azt is tudni kell, milyen vastag fonalból készül majd. Ekkor tudod nagyjából megállapítani, hogy hány szálra lesz szükség, és a szálak milyen hosszúak. Vigyázz, általában duplán kell venni a szálakat, mert valamire fel szoktuk csomózni.

Ha kiszámoltad, hány szál kell, és a méterszámot is megállapítottad, akkor tudod, mennyi fonalat kell vásárolni. A kötőfonalaknál megtalálható, hogy egy gombolyag hány métert tartalmaz. A szükséges méterszámot osztod a gombolyag hosszával, és a kapott értéket felfelé kerekíted, egész számra. (Negyed, fél gombolyagot nem lehet venni). Ha biztosra akarsz menni, inkább több fonalat vásárolsz. Arra is figyelni kell, hogy a legtöbb esetben nincs lehetőség a szál toldására.

Ruhadarabokhoz, de karkötőre is alkalmas a Catania fonal, ami sok színben kapható, szép fényű és erős fonal.

 Ha valamit nem tudsz, kérdezz bátran! Ha elmondod, mihez keresel fonalat, meg tudom mondani, melyik alkalmas rá, illetve azt is, ha az itt kapható fonalak egyike sem használható a projekthez.