Alize Puffy fonalcsalád

Puffy fonalcsalád

Az Alize gyár által kifejlesztett forradalmian új fonal mindenféle tű nélkül, kötés és horgolástudás nélkül is használható.

A fonalon előre elkészített hurkok találhatók, ezeket a hurkokat kézzel illesztjük egymásba.

Egyre több minta és modell készül a fonallal. A legegyszerűbb hurkolási módok néhány perc alatt megtanulhatók. A Puffy fonallal 1 gombolyag feldolgozása kevesebb mint egy órát vesz igénybe, ha az alap hurkolást használjuk. Kezdőknek is ennyi! Aki gyakorlott, ennél rövidebb idő alatt dolgoz fel egy gombolyag Puffy fonalat.

A gyártó Youtube csatornáján sok videót tesz közzé, ezekből meg lehet tanulni a mintákat, illetve modellek elkészítését is bemutatják. Nem csak a gyári videók, hanem sok más által készített videó is segít abban, hogy megtaláljuk az "igazi" mintát, modellt.

 

 

A Puffy fonalak tényleg családot alkotnak. Az eredeti Puffy és Puffy color mára már családdá terebélyesedett.

Tagjai:

  • Puffy
  • Puffy color
  • Puffy Fine
  • Puffy Fine color
  • Puffy Fine ombré batik
  • Puffy Fur
  • Puffy More

Sok színben kapható fonal, a színek száma is állandóan növekszik, egyre több olyan árnyalat van, ami felnőttek számára is elfogadható. Eleinte csak babás színek voltak, finom pasztellek, aztán erősebb árnyalatok is felkerültek a palettára, most már igazán nagy a színválaszték.

A Puffy fonalakból sapka-sál, poncsó, házicipő, táska, takaró, díszpárna, falikép, szőnyeg, óriás amigurumi is készülhet. Egyre több az ötlet, mire lehet használni a Puffy fonalakat.

Egyszínű és color változatok is vannak. A color lehet színátmenetes fonal, illetve olyan is, amikor csak a vezetőszálon van színezés, a hurkokon nincs. Ez igazán érdekes hatást kölcsönöz a kész darabnak. 

Megjelentek a legújabb trendeknek megfelelő ombré batik árnyalatok is. Ez azt jelenti, a fonal teljes hosszában változik a szín, egy világosabb árnyalattól ugyanazon szín sötétebb árnyalatáig. Ezek a fonalak 50 dkg-os kiszerelésűek, egy darab elegendő egy kisebb takaróhoz. Ez a kisebb takaró azt jelenti, nagyobbacska babatakaró. Pontos méretet azért nem lehet adni, mert mintától függ, mekkora lesz a kész darab. 80*120 körül méretre kell gondolni, de ez csak hozzávetőleges érték. A nagyságrend látható.

Nagyobb, felnőttek számára is alkalmas takaró 2 db ombré batik fonalból jön ki.

Ha a hurkolással nem akar valaki bíbelődni, akkor készíthet "subaszőnyeget", falvédőt is. Ha mond valamit az a kifejezés, hogy böködős suba, akkor tudod, miről van szó. 

Egy szőnyegalapra van szükség, amire fel lehet rajzolni a minta körvonalait, vagy ha nem színes mintás darabot szeretnénk, akkor egyszerűen elkezdjük a munkát. Horgolótű segítségével húzzuk fel a szőnyegalap alatt vezetett fonalról a hurkokat. Minden hurkot felhúzunk a szőnyegalapba. Az alapon nem minden sorban dolgozunk, az, hogy kell-e egy sorban minden lyukba ölteni, a szőnyegalaptól függ. A cél, hogy sűrű legyen a szőnyeg, de maradjon lapos.

Ugyanezzel a módszerrel készíthetők faliképek, több színű fonal felhasználásával. 

A módszer másik változata az, amikor az alapba behúzott hurkokat egymásba kapcsoljuk, így a munka színén nincsenek hurkok, olyan, mintha láncszemek lennének az alapra öltve. Ezzel a módszerrel is készíthetők szőnyeget, faliképek, táskák.

Ebben az esetben olyan távolságban húzzuk fel a hurkokat, hogy egymásba kapcsolva befedjék az alattuk levő szőnyegalapot, tehát lyuk se látszódjon, de nem is szabad kitüremkednie az alapból.

A Puffy More fonalakkal való munka érdekes, de egyben kihívást is jelent. Ez az a fonal, ahol kétszínű hurkok vannak, két sorban. Így ábrákat is tudunk készíteni egy gombolyagból. Az első lépésben elkészítjük a színoldal színeivel a képet, majd a hátoldalon is lezárjuk a hurkokat. Ez a művelet macerásabb, itt használhatunk horgolótűt is. Vigyázni kell, hogy a hurkokat egy-egy oszlopban hurkoljuk össze, ne nyúljunk mellé, mert akkor kimaradnak hurkok.

Dönthetünk úgy is, hogy a munka másik oldalát hurkosan hagyjuk, ezt tekintve színoldalnak.